rss      tw      fb
Keres

Murakami Haruki ismét online válaszol rajongói kérdéseire


MTI 2015. január 6., kedd 12:43

A nyilvánosság elől elzárkózó világhírű japán író, Murakami Haruki csaknem tíz év után ismét lehetőséget ad rajongóinak, hogy január végéig kérdéseket tegyenek fel neki bármilyen témában, amelyekre ő majd online válaszol egy új honlapon.

A Murakami helye elnevezésű külön oldalt http://www.shinchosha.co.jp/murakamisannotokoro) a Shinchosha Publishing Co. kiadó fogja működtetni saját honlapján január 15. és március 31. között. A látogatók január 31-ig küldhetik el kérdéseiket az írónak, aki a következő két hónapban válaszol azokra. Az e-mail címet azonban a kiadóvállat egyelőre nem közölte.

„Murakami bármilyen témájú kérdést vár” - bíztatta a rajongókat kedden a vállalat szóvivője hozzáfűzve, hogy a leveleket számos nyelven fogadja az író, és csak rajta múlik, hogy melyeket válaszolja meg.

Az irodalmi Nobel-díj várományosai között évről-évre előkelő helyen emlegetett szerző a vele kapcsolatos kíváncsiságot is igyekszik kielégíteni, hajlandó személyes kérdéseket is megválaszolni, például arról, hogy melyik a legkedvesebb állata vagy mi a véleménye kedvenc japán baseballcsapatáról, a Yakult Swallowsról.

Murakami 2006-ban állt utoljára ilyen formában az olvasói rendelkezésére. „Ilyen hosszú idő elteltével szeretnék újra e-mailt váltani az olvasókkal” - idézte kiadója.

A legnépszerűbb japán szerzők közé sorolt 65 esztendős író, akinek szürreális műveit több mint 50 nyelvre fordították le, ideje javát az Egyesült Államokban tölti. Népes rajongótábora nagy várakozással fogadja bonyolult szövésű, popkulturális utalásokkal fűszerezett regényeit a modern élet abszurditásáról és magányáról.