rss      tw      fb
Keres

Leváltották pártelnöki posztjáról Janusz Korwin-Mikkét, a lengyel jobboldal nagy öregjét


MTI 2015. január 6., kedd 12:00

Váratlanul leváltották pártelnöki tisztségéről az élesen EU-ellenes, radikális Új Jobboldali Kongresszus (KNP) nevű parlamenti párt elnökét, Janusz Korwin-Mikkét, a lengyel jobboldal „nagy öregjét”.

A döntés a párt alapítóit tömörítő testület, a „kis konvent” hétfői ülésén született. A KNP vezetését Korwin-Mikke egyik „tanítványa", Michal Marusik vette át, aki az eddigi elnökhöz hasonlóan maga is európai parlamenti képviselő.

Az új pártelnök hangsúlyozta, hogy a KNP még az eddigieknél is jobban fogja támogatni Korwin-Mikke személyét, eszméit és politikai programját. Közölte, hogy Korwin-Mikke marad a párt jelöltje a tavasszal esedékes államfőválasztáson.

Korwin-Mikke a PAP hírügynökségnek nyilatkozva annyit mondott, hogy a párt bővítésére és erősítésére vonatkozó koncepciója nem nyerte el az alapító tagok többségének támogatását. Csalódottságát fejezte ki emiatt, de leszögezte: nem lép ki a pártból, bár a tavaszi elnökválasztáson saját választási bizottsággal indul.

Korwin-Mikke a KNP megalakulásától kezdve, 2011-től volt a párt elnöke. Az EU-t „rothadt struktúrának” minősítő párt a tavalyi EP-választásokon 4 mandátumra tett szert. Különösen magas támogatottságot élvez a fiatalok körében. A novemberi helyhatósági választásokon azonban visszaesett, jóval 5 százalék alatti eredményt ért el.

Az utóbbi időben oroszbarát megnyilvánulásairól is ismert 72 éves matematikus, filozófus Korwin-Mikke 1989-ig ismert ellenzéki volt. A rendszerváltás után több parlamenten kívüli kis jobboldali formációt vezetett, és sikertelenül indult több elnökválasztáson.

Korwin-Mikke leváltását a kommentátorok a pártvezetésen belüli nézeteltérésekkel magyarázzák. Az új pártelnök, a 64 éves Michal Marusik a 80-as években a Szolidaritás tagja volt, monarchista nézeteket vall.