rss      tw      fb
Keres

Javult kissé decemberben az euróövezeti összetett BMI


MTI 2015. január 6., kedd 11:36

Javult kissé, de elmaradt a várt értéktől az euróövezet decemberi összetett beszerzésimenedzser-indexe - közölte kedden a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

Decemberben 51,4 pontra emelkedett az euróövezet összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a novemberi 51,1 pontról, igaz, a végleges érték alacsonyabb lett az előzetes 51,7 pontnál.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A decemberi BMI sorban a tizennyolcadik hónapban vett fel a termelési aktivitás növekedését tükröző értéket. A negyedik negyedévi átlagos BMI azonban 51,5 ponttal 2013 harmadik negyedéve óta a legalacsonyabb lett.

„Az euróövezet több mint egy éve a leggyengébb negyedévvel zárta a 2014-es évet. Némi bizakodásra ad ugyanakkor okot, hogy a növekedés üteme kissé javult decemberben, de a BMI értéke így is 17 hónapon belül a második legalacsonyabb lett. Az euróvöezetnek 2014 egy olyan éve volt, amelyben éppen hogy csak el tudta kerülni a recessziót. A gyenge adatok alapján azonban semmi garancia nincs arra, hogy 2015-ben ez ne történhetne meg” - mondta Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.

Hozzátette: a legnagyobb aggodalmat a francia és az olasz visszaesés jelenti az akadozó német gazdasággal együtt. Hacsak nem javul számottevő mértékben az üzleti és a fogyasztói bizalom, a legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok gondjai bármikor megsemmisíthetik azokat a sikereket, amelyekkel a globális pénzügyi válság kitörése óta elért legnagyobb növekedési ütemmel például Írország és Spanyolország büszkélkedhet - mondta.

Kifejtette: a viszonylag gyenge decemberi BMI a jegybanki ösztönzők alkalmazása mellett szóló érv, beleértbe a teljes körű mennyiségi monetáris enyhítés mihamarabbi megkezdését is.

A vezető közgazdász szerint az alacsony olajár ugyanakkor a vállalkozások működési költségének a csökkentésével és az elkölthető lakossági jövedelem növelésével javította némileg a kilátásokat. A politika így valószínűleg inkább kivárásra rendezkedik be annak eldöntésére, hogy elegendő lesz-e mindez a növekedés beindításához, mielőtt a sokat vitatott ösztönző eszközök igénybe vételéhez folyamodnának - fogalmazott Chris Williamson.