rss      tw      fb
Keres

Ukrán válság - A Jobboldali Szektor fegyveres alakulatai nem vetik alá magukat a védelmi tárcának


MTI 2015. január 6., kedd 11:07

Nem hajlandók az ukrán védelmi minisztérium alárendeltségében működni az ukrán radikális Jobboldali Szektor (PSZ) fegyveres önkéntes alakulatai - közölte az 5. Kanal televíziónak nyilatkozva kedden Jurij Birjukov, az ukrán elnök tanácsadója.

„Személyesen javasoltam a Jobboldali Szektornak a teljes legalizálás lehetőségét. Több változatot is felvetettem, amelyek kötelező szerződéses katonai szolgálatot jelentettek volna. Ők ezt elutasították” - mondta a tanácsadó.

Birjukov rámutatott, hogy „a hadsereg mindenekelőtt fegyelmet, rendet, alá- és fölérendeltségi viszonyt és parancsokat jelent”.

„Ha egy hazafias alakulat elvben legális akar lenni, de közben autonómiáját is meg akarja őrizni, és nem hajlandó senkinek engedelmeskedni, ez a tudományos fantasztikum világa” - vélekedett a tanácsadó.

Hétfőn az ukrán tömegtájékoztatás még arról adott hírt, hogy Vinnicja megyében a Jobboldali Szektor közös zászlóaljat hoz létre a védelmi minisztériummal. A megállapodás értelmében a PSZ önkéntesei betagolódtak volna a tárca kötelékébe.

A PSZ önkéntesei részt vesznek a kelet-ukrajnai fegyveres szakadárok ellen indított, Kijev által „terrorellenesnek” nyilvánított hadműveletben. Önkénteseik többek között védelmezik a donyecki repülőteret, amelyet hónapok óta sikertelenül ostromolnak az oroszbarát erők.

A kijevi Majdan-tüntetéseken létrejött radikális nacionalista szervezet az októberi ukrajnai parlamenti választásokon rendkívül gyengén szerepelt, a listáján szereplő jelöltek közül egy sem jutott be az új törvényhozásba. Vezetője, Dmitro Jaros viszont magas támogatottsággal egyéni mandátumot szerzett Dnyipropetrovszk megye egyik körzetében. Jaros ellen „terrorista és szélsőséges cselekményekre való felbujtás” vádjával orosz kérésre tavaly júliusban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az Interpol, Ukrajna azonban közölte, hogy nem adja ki őt Oroszországnak.