rss      tw      fb
Keres

Nőtt a kínai szolgáltató szektori BMI


MTI 2015. január 6., kedd 10:37

Az utóbbi három hónapot tekintve decemberben nőtt a leggyorsabb ütemben Kína szolgáltató szektora, ami bizakodásra adhat okot még úgy is, hogy a feldolgozóipari tevékenység növekedése lassult és az ingatlanpiac pangása folytatódik.

Az HSBC pénzintézet és a Markit Economics piackutató intézet kínai szolgáltató szektorra mért beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 53,4 pontra emelkedett decemberben a novemberi 53,00 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat aktivitásának növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

Az almutatók közül az új üzleti megrendelések értéke 53,9 pontra csökkent a novemberi, két és fél évi csúcsot jelentő 54,2 pontról, a foglalkoztatási alindex viszont 18 havi csúcsra ugrott. Mindazonáltal a szolgáltatóipari cégek az idei kilátásokat illetően nem túl optimisták, attól tartanak, hogy az éleződő verseny miatt nem tudják áraikat emelni.

A múlt héten nyilvánosságra hozott hivatalos kínai állami adatok szerint a szolgáltató szektor beszerzésimenedzser-indexe 54,1 pontra nőtt decemberben a novemberi 53,9 pontról, míg a feldolgozóipari BMI 50,1 pontra csökkent a novemberi 50,3 pontról.

A szolgáltató szektor aktivitásának növekedése segít kiegyensúlyozni a feldolgozóiparban az utóbbi hónapokban végbement lassulást, és támogatja a kínai gazdasági növekedést.

Külföldi elemzők szerint 2014 negyedik negyedévében a kínai bruttó hazai termék (GDP) kisebb mértékben bővült, mint a harmadik negyedéves 7,3 százalék. Összességében valószínűtlen, hogy Kína el tudja érni a 2014-re kitűzött 7,5 százalékos éves GDP-növekedési célt.