rss      tw      fb
Keres

Skót írónő kapta regény kategóriában a brit Costa-könyvdíjat


MTI 2015. január 6., kedd 9:33

A skót Ali Smith How to be Both című művének ítélte oda az év regényének járó rangos brit irodalmi elismerést a Costa Book Awards zsűrije.

A két részből álló, ikertörténetként szerkesztett regény, amelynek két főhőse egy 15. századi ifjú ferrarai művész és egy 1960-as évekbeli tinédzser, már a 2014-es Booker-díj finalistái között is szerepelt.

Évente öt Costa-díjat osztanak ki: az 5-5 ezer fontos (2 millió forintos) pénzjutalommal járó elismerést regény, első regény, életrajz, költészet és gyermekkönyv kategóriában ítélik oda. Az öt díjazott közül egy abszolút győztes is kikerül: a 30 ezer fontos (12 millió forintos) Év könyve-díj nyertesét január 27-én hirdetik ki.

Az 53 éves írónő, Ali Smith műve Emma Healey Elizabeth is Missing című, demenciával foglalkozó első regényével; az apja elvesztését sólyomidomítással feldolgozó Helen Mcdonald H is for Hawk című önéletírásával; Jonathan Edwards walesi angoltanár My Family and Other Superheroes című költői ciklusával és Kate Saunders első világháború alatt játszódó, Five Children on the Western Front című, gyermekeknek szánt könyvével együtt esélyes a fődíjra.

A Costa Book Awards az Egyesült Királyságban vagy Írországban élő szerzők műveit díjazza. Idén 640 pályázó művei közül választották ki a győzteseket. A díj 1985-ös megalapítása óta 11 alkalommal nyerte regény a fődíjat, öt-öt alkalommal első regény, illetve életrajz, hétszer verseskötet és csupán egy esetben gyermekkönyv.