rss      tw      fb
Keres

A kolumbiai elnök hajlik a tűzszünetre


MTI 2015. január 6., kedd 6:12

Elmozdulást jelzett korábbi, a tűzszünetet ellenző álláspontjához képest Juan Manuel Santos kolumbiai elnök hétfői nyilatkozatában. Az államfő egyúttal arra szólította a kisebbik gerillaszervezetet, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereget (ELN), hogy csatlakozzon a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) által meghirdetett egyoldalú fegyvernyugváshoz.

Santos válságkezelési szakértőkkel tanácskozott az előtt, hogy Havannában folytatódnak a béketárgyalások a kormány és a FARC között. Ha a tárgyalások sikerre vezetnének, véget érhetne az ötven éve dúló, több mint 220 ezer halálos áldozatot követelő belháború Kolumbiában.

A FARC december közepén hirdetett egyoldalú tűzszünetet, de a kormányzat - a korábbi alkalmakhoz hasonlóan - elutasította, hogy hadserege szintén beszüntesse a fegyveres fellépést.

Most azonban Santos azt hangsúlyozta, hogy méltányolja a FARC legutóbbi bizalomépítő lépéseit, és jelezte, hogy a kormány is fontolgat hasonló célú intézkedéseket. Azt is kiemelte, hogy a béketárgyalások eddigi két éve alatt a helyzet megváltozott, és nem célravezető, ha katonai eszközökkel gyakorolnak nyomást a gerillák vezetőire.

Hozzátette, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a FARC be is tartja a tűzszünetet.

Leszögezte, hogy a kormány és az ELN között megkezdett - egyelőre csak tapogatódzó jellegű - tárgyalások sikere érdekében fontos lenne, ha az ELN is egyoldalú fegyvernyugvást hirdetne.

Santos egyúttal reményét fejezte ki, hogy a kisebbik gerillaszervezettel hamarosan sikerül megállapodni az érdemi tárgyalások tartalmáról.

Az 1964-ben alakult ELN jóval kisebb mint a FARC, becslések szerint 2-3 ezer fegyveressel rendelkezik. A múlt évtizedben a kormány ezzel a szervezettel is folytatott - eredménytelen - béketárgyalásokat.