rss      tw      fb
Keres

Botrányosan kezdődött az új eljárás az egykori guatemalai diktátor ellen


MTI 2015. január 6., kedd 3:10

Megkezdődött José Efraín Ríos Montt egykori diktátor ügyének újratárgyalása Guatemalában hétfőn, de szinte azonnal fel is függesztették, mert a védelem részrehajlással vádolta meg a bírák egyikét.

A 88 éves volt tábornokot népirtással vádolják. 2013 májusában ezért és háborús bűnökért 80 év börtönbüntetésre ítélték, mivel 1982 és 1983 közötti uralma alatt a hadsereg legalább 1771 maja indiánnal végzett, s ő nem tett semmit a vérengzések megakadályozása érdekében. Az 1960-tól 1996-ig tartó guatemalai polgárháborúban 200 ezren haltak meg vagy tűntek el. A maják ellen a kormánykatonák bűncselekmények egész sorát követték el gyilkosságtól kezdve kínzáson át nemi erőszakig, további ezreket pedig otthonuk elhagyására, illetve a háborúban való részvételre kényszerítettek.

A guatemalai alkotmánybíróság az ítélet kihirdetése után néhány héttel - eljárási hibákra hivatkozva - érvénytelenítette azt, és perújrafelvételt rendelt el.

Ez kezdődött meg most, de rögtön az első napon ismét eljárási vita indult. A védelem elfogultsággal vádolta meg a három bíró egyikét, mert az korábban doktori értekezést írt a népirtásról. Ezt követően - mivel a bírák helyt adtak a panasznak - az eljárást fel kellett függeszteni, és az csak az új bíró kinevezése után folytatható.

Ríos Montt jelen volt a rövid tárgyaláson, bár védői egészségügyi okokra hivatkozva megpróbálták elkerülni, hogy személyesen is részt vegyen a perben. Az egyebek között magas vérnyomással és prosztataproblémákkal küzdő férfit hordágyon tolták be a tárgyalóterembe.

Emberi jogi aktivisták annak idején történelmi pillanatként ünnepelték a Ríos Montt elleni ítéletet, mert saját hazájában korábban soha nem nyilvánítottak még bűnösnek népirtásért egyetlen volt államfőt sem. Most azonban többen rendkívül csalódottan nyilatkoztak, és kételyeiknek adtak hangot, hogy végül sikerül-e egyáltalán igazságot szolgáltatni.

A Human Rights Watch szervezetet képviselő José Miguel Vivanco azt is kijelentette, hogy az újabb halasztás egyértelműen mutatja a guatemalai igazságszolgáltatás függetlenségének hiányát.

Megromlott egészségi állapota miatt a volt diktátor ténylegesen mindössze egyetlen napot töltött börtönben, mert vád alá helyezése óta kórházban kezelték vagy házi őrizetben lábadozott.