rss      tw      fb
Keres

Tunézia: a legnagyobb parlamenti párt egy volt belügyminisztert jelöl kormányfőnek - Obama meghívása


MTI 2015. január 5., hétfő 23:25

A legnagyobb tunéziai parlamenti párt egy olyan veterán politikust jelölt hétfőn miniszterelnöknek, aki betöltött több magas tisztséget, köztük a rendőrséget felügyelő belügyminiszterit is a 2011-ben megbuktatott Zin El Abidin Ben Ali tekintélyelvű államfő hivatali idejében.

A párt, a világi Nidáa Tunisz megnyerte az októberi parlamenti választásokat, de egyedül nem tud kormányt alakítani. A 65 éves Habíb Eszidnek egy hónapja van arra, hogy koalíciós kormányt hozzon létre.

Szintén több kormányfunkciót töltött be a forradalom előtti fél évszázadban hatalmon lévő mindét államfő idején a 88 éves Bédzsi Káid esz-Szebszi, aki megnyerte a decemberi elnökválasztást. Szebszi a Nidáa Tunisz vezetője. A múlt héten iktatták be hivatalába, hétfőn pedig már fogadta Eszidet, és hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással.

Bédzsi Káid esz-Szebszinek Barack Obama amerikai elnök is gratulált hétfőn, és egyúttal washingtoni látogatásra hívta meg a 88 éves államfőt.

Obama méltatta azt a „békés kompromisszumkészséget", amelyet az afrikai rendszerváltásokat elindító arab tavasz kezdeményezőinek számító tunéziaiak tanúsítottak a folyamat kezdete óta.

Az amerikai elnök leszögezte, hogy az Egyesült Államok támogatni kívánja az új kormányt a teljes lakosság segítését célzó erőfeszítéseiben, és kész kiterjeszteni partneri együttműködését Tunisszal.