rss      tw      fb
Keres

Nem állítják bíróság elé a korrupció gyanúja miatt távozni kényszerült török minisztereket


MTI 2015. január 5., hétfő 19:09

Nem állítják bíróság elé azt a négy volt török minisztert, akik az országban több mint egy évvel ezelőtt kirobbant korrupciós botrány miatt kényszerültek távozni hivatalukból - jelentette hétfőn az Anadolu török hírügynökség.

Az erről döntő parlamenti bizottságban öten támogatták, kilencen viszont ellenezték azt a kezdeményezést, hogy a legfelső bíróságon eljárás induljon a korrupcióval, csalással és befolyással való üzérkedéssel gyanúsított politikusok ellen.

A volt miniszterekkel kapcsolatos ügyészségi vádak kivizsgálásával megbízott, májusban létrehozott bizottságban a kormányon lévő, iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselői vannak többségben. A testület döntését január 30-ig még a parlamentnek is meg kell vitatnia, amelyben a mandátumok többségét szintén az AKP birtokolja. Törökországban a mentelmi jog szabályai szerint csak akkor állítható bíróság elé egy politikus, ha azt a törvényhozás jóváhagyja.

A 2013 decemberében tartott razziák során többtucatnyi kormányközeli embert vettek őrizetbe a török hatóságok. A botrány kirobbanásakor még kormányfőként szolgáló, azóta államfővé választott Recep Tayyip Erdogan az őrizetbe vételekért ellenlábasát, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen befolyásos török hitszónokot tette felelőssé, akinek mozgalma, a Hizmet (Szolgálat) jelentős befolyással bír a török igazságszolgáltatásra és a médiára. Gülen tagadta, hogy bármi köze lenne az ankarai kormányt megrengető ügyhöz.

A botrány kirobbanása nyomán több száz államügyészt és rendőrt áthelyeztek vagy menesztettek, adott esetben pedig őrizetbe is vették őket. A tisztogatások megakasztották a korrupciós eljárásokat.

A Dogan török hírügynökség hétfőn arról számolt be, hogy további 22 rendőrt vettek őrizetbe.