rss      tw      fb
Keres

Rosetta - a Philae leszállóegységnek márciusban kellene felélednie


MTI 2015. január 5., hétfő 18:44

Márciusban kellene felélednie a Rosetta űrszonda Philae leszállóegységének, amely jelenleg hibernált állapotban van Jean-Yves Gall, a projektben résztvevő francia űrügynökség (CNES) elnöke szerint.

„A Philae történetének 2015-ben folytatódnia kell: azt reméljük, márciustól a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön várakozó robotot érő napfény feltölti a napelemeket, és újra kezdődhet a minilabor tudományos munkája” - magyarázta Gall.

A szakemberek abban bíznak, hogy élőben követhetik, ahogy az üstökös pályájának a Naphoz legközelebbi pontja felé halad. Ezt augusztus 13-án éri el.

„Meggyőződésem, hogy olyan dolgokat láthatunk, amit el sem tudunk képzelni” - tette hozzá a CNES elnöke.

A Philae nevű leszállóegység több mint tíz évet utazott a világűrön át az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondájának utasaként. A robot tavaly november 12-én, hét órás szabadesés után érte el a Földtől több mint 510 millió kilométerre lévő üstökös felszínét, ahonnan kétszer visszapattant, és egyelőre ismeretlen helyen állapodott meg.

A leszállási helyen olyan kevés fény érte, hogy napelemei lemerültek, nem tudta folytatni a kutatást. November 15. óta hibernációban várja az „újraéledést”.