rss      tw      fb
Keres

Görög választások - Az EU szerint Görögország visszavonhatatlanul az eurózónához tartozik


MTI 2015. január 5., hétfő 18:18

Görögországnak az eurózónához való tarozása „visszavonhatatlan", ami pedig tagsága feltételeinek esetleges újratárgyalását illeti, arról a január 25-én esedékes előre hozott görögországi választások után érdemes csak beszélni - fejtette ki hétfőn Brüsszelben Annika Breidthardt, az Európai Bizottság egyik szóvivője.

Breidthardt egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az Európai Bizottság nem hajlandó kommentálni híreszteléseket, nem bocsátkozik spekulációkba semmiféle forgatókönyvvel kapcsolatban.

A szóvivő ezzel a Der Spiegel című német hetilap egyik cikkére utalt, amely szerint a német kormány „elkerülhetetlennek” tartja Görögország kilépését az euróövezetből, ha a görög radikális baloldali Sziriza párt győzne a választáson. A lap úgy véli, hogy Angela Merkel német kancellár kész elengedni Görögországot az eurózónából, amennyiben az új athéni kormány elveti a megszorító intézkedéseket. „A német kormány csaknem elkerülhetetlennek tartja a (görög) kilépést az euróövezetből, ha a választások után Alekszisz Ciprasz ellenzéki vezér vezeti a kormányt, az lemond a költségvetési fegyelemről, és nem fizeti vissza az ország adósságait” - írta internetes oldalán a Der Spiegel a berlini kormányhoz közeli forrásokat idézve.

Annika Breidthardt ezzel összefüggésben hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy Görögországnak az eurózónához való tartozása „visszavonhatatlan", ezt szerinte a lisszaboni szerződés is rögzíti. Nem akart viszont találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatosan, hogy a választások után milyen esetleges feltételeket akarhat majd újratárgyalni Athén a számára nyújtott 240 milliárd eurós mentőcsomagot felügyelő „trojkával", azaz az Európai Központi Bankkal, az Európai Bizottsággal és az IMF-fel.

Alekszisz Ciprasz, a Sziriza párt vezetője, a választások fő esélyese vasárnap kijelentette, hogy kemény tárgyalások révén garantálják Görögország „valóban méltányos részvételét az euróövezetben”. Hozzátette: „véget kell vetnünk a megszorításoknak”. Ciprasz korábban azt ígérte, hogy visszacsinálja a nemzetközi hitelezők által Görögországra kényszerített reformokat, és újratárgyalja a mentőcsomag-egyezményt.