rss      tw      fb
Keres

Bangladesben többen meghaltak kormányellenes tüntetéseken


MTI 2015. január 5., hétfő 18:17

Legalább három ember életét vesztette hétfőn Bangladesben a kiújult kormányellenes tüntetéseken, amelyeket a tavalyi, vitatott és erőszakos cselekmények közepette megtartott választások évfordulója alkalmából tartottak.

Az évfordulón az ellenzéki Bangladesi Nemzeti Párt (BNP) a kormány által elrendelt gyülekezési tilalom ellenére arra szólította fel híveit, hogy demonstrációkkal „emlékezzenek meg a demokrácia kivégzésének napjáról”. A tüntetések helyenként erőszakba torkolltak, országszerte több helyen összecsapások alakultak ki az ellenzékiek és a kormánypárt hívei között, több tucatnyian megsebesültek.

A rendőrség közölte, hogy a három halálos áldozat közül ketten a BNP tagjai voltak. A BNP azt állította, hogy a tüntetőket a kormányzó Avami Liga (AL) szimpatizánsai ölték meg, akik a demonstrálók közé lőttek a fővárostól, Dakkától mintegy 220 kilométerre északnyugatra fekvő Radzssáhi és Nator városokban. A harmadik haláleset a rendőrséggel való összecsapások közepette történt Radzssáhiban.

Dakkában a rendőrség körülzárta a BNP székházát, amelyet Haleda Zia pártelnök és korábbi kormányfő szombat óta nem tudott elhagyni. Mindazonáltal a hatóságok azt állították, hogy a vesztegzárra Zia védelme érdekében van szükség.

A BNP bojkottálta a tavalyi választásokat, amelyeket így az AL fölényesen megnyert. A voksolás előtti hónapokban mintegy százötven halálos áldozatot követeltek a politikai indíttatású összetűzések Bangladesben az AL és a BNP hívei között.