rss      tw      fb
Keres

Iszlám Állam - OSDH: A dzsihadisták már csak Kobani húsz százalékát tartják ellenőrzésük alatt


MTI 2015. január 5., hétfő 17:15

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorcsoport fokozatosan hátrálni kényszerül a török-szíriai határvárosból, Kobaniból: a szélsőségesek elleni harc jelképének számító városnak már csak mintegy húsz százalékát tartják ellenőrzésük alatt a dzsihadisták - számolt be róla hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai ellenzéki szervezet.

A legerősebb helyi kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) átvette az uralmat Kobani mindegyik adminisztratív negyede fölött - tette hozzá a londoni székhelyű csoport, amely kiterjedt hálózattal rendelkezik a közel-keleti térségben.

Az OSDH arról adott hírt, hogy vasárnap este heves összecsapások történtek a városban a dzsihadisták és a kurd harcosok között, s végül az YPG kerekedett felül az Iszlám Állam harcosain. Az összetűzésekben legalább tizennégy dzsihadista meghalt.

Az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció nyolc légicsapást mért az iszlamisták kobani állásaira hétfőre virradó éjszaka.

Az Irakban és Szíriában is jelentős területeket elfoglaló dzsihadisták tavaly szeptember 16-án kezdték meg előrenyomulásukat a török-szíriai határon fekvő Kobani felé. A szélsőségesek a hadjárat csúcspontján a város keleti részét, valamint több déli és nyugati negyedét uralták.

A városért folyó harc jelképpé vált mindkét oldalon. Ha sikerülne a dzsihadistáknak a várost bevenniük, a szunnita lázadók egy hosszú övezetet tartanának ellenőrzésük alatt a Törökországgal határos területen.