rss      tw      fb
Keres

Bostoni robbantás - Megkezdődött az esküdtszék kiválasztása a merénylő perében


MTI 2015. január 5., hétfő 17:11

Megkezdődött hétfőn az esküdtszék kiválasztása a 2013-as bostoni maratonon elkövetett kettős robbantásos merénylet elkövetésével vádolt Dzsohar Carnajev perében, aki akár halálbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják.

A következő három nap során mintegy 1200 embert rendelnek majd az ügyben eljáró szövetségi bíróság elé, hogy közülük kiválasszák a tizenkét esküdtet és a hat póttagot. A kiválasztás erős rendőri jelenlét mellett kezdődött meg, a bíróság épülete előtt és azon belül is rendőrök tucatjai vonultak fel.

A bíró közölte, hogy maga a büntetőper január 26-án kezdődhet meg, és három-négy hónapig fog majd tartani.

A 2013. április 15-i bostoni maratoni futóversenyen végrehajtott kettős robbantást a vád szerint az oroszországi Dagesztánból bevándorolt, csecsen nemzetiségű testvérpár, a 26 éves Tamerlan és az akkor 19 éves Dzsohar Carnajev követte el. A pokolgépes terrortámadás következében hárman meghaltak - köztük egy 8 éves kisfiú is -, és 264-en megsebesültek. A fivérek később egy rendőrt is agyonlőttek. Tamerlan Carnajev a merénylet után négy nappal életét vesztette a rendőrökkel folytatott tűzharcban, így Dzsohar Carnajev a merénylet egyetlen életben lévő vádlottja.

Az amerikai állampolgárságú ifjabb Carnajev ellen összesen 30 pontban emeltek szövetségi vádat, köztük négyrendbeli emberölés és tömeges halált okozó fegyver használata miatt. A vádpontok közül 17 miatt halálbüntetést szabhatnak ki rá. A vádlott azt állította, hogy a bostoni merénylet megtorlás volt az iraki és az afganisztáni muszlimok elleni amerikai támadásokért.

Az esküdtszék kiválasztása hosszas procedúrának ígérkezik a jelentős médiafigyelem, a halálbüntetés kérdése, illetve amiatt, hogy a terrorcselekmény rengeteg embert személyesen is érintett Bostonban, ahol az eljárás folyik, és ahonnan a potenciális esküdteket behívták. Korábban Carnajev védői ez utóbbira hivatkozva a per más városba való áthelyezését kérték, sikertelenül.

Az esküdtszék nem csak arról fog dönteni, hogy Carnajev bűnös-e, hanem arról is, hogy amennyiben igen, a legsúlyosabb büntetési tétellel sújtsák-e tettéért.

Amerikai sajtóértesülések szerint a védelem azzal fog érvelni, hogy Carnajevnek nehéz gyermekkora volt, és nagyban befolyásolta őt bátyja, aki élete utolsó néhány évében egyre szélsőségesebb nézeteket kezdett vallani.