rss      tw      fb
Keres

Már több mint 5500 jogtalanul szerzett műtárgyat szolgáltattak vissza a drezdai közgyűjtemények


MTI 2015. január 5., hétfő 16:58

Az elmúlt években több mint 5500 jogtalanul szerzett műtárgyat szolgáltattak vissza jogos tulajdonosuknak a drezdai állami gyűjtemények (Staatliche Kunstsammlungen Dresden).

Hartwig Fischer főigazgató elmondása szerint ezen belül mintegy 410 műtárgy tartozik a náci időkben jogtalanul szerzett alkotások közé, ezeket tíz családnak juttatták vissza. A további mintegy 5100 műkincset a szovjet megszállás vagy az ezt követő diktatúra idején vették el tulajdonosaiktól, jellemzően például nemesektől vagy disszidensektől.

Szászország 2008 óta finanszírozza a drezdai közgyűjtemények kétes eredetű műtárgyainak származását felkutató, Daphne nevű programot. A gyűjtemények 14 részlegében 1,2 millió műtárgyat őriznek, köztük festményeket, ékszereket, bútorokat, fegyvereket, porcelánokat és népművészeti alkotásokat. A szászországi néprajzi gyűjtemények 2010-es csatlakozásával további 300 ezer tárgy és több mint 500 ezer dokumentum került a múzeumi szövetség állományába.

„Az eredetkutatásnak még korántsem értünk a végére” - hangsúlyozta a főigazgató.

A drezdai állami gyűjtemények (SKD) magukba foglalják a város leghíresebb - többek között a Zwingerben és az Albertinumban működő - múzeumait.