rss      tw      fb
Keres

Brit választások - Miliband: „drámai hiba” lenne Nagy-Britannia kilépése az EU-ból


MTI 2015. január 5., hétfő 16:20

„Drámai hiba” lenne, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból - mondta hétfőn az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője.

Ed Miliband Labour-aktivisták előtt tartott manchesteri beszédével hivatalosan megnyitotta pártja választási kampányát. Nagy-Britanniában május 7-én tartják a parlamenti választásokat.

Miliband a rendezvényen kijelentette: 3 millió brit munkahely függ az EU-val folytatott kereskedelemtől. Hozzátette: David Cameron konzervatív párti miniszterelnök - aki népszavazást tervez a brit EU-tagság sorsáról - hagyta, hogy pártja „elkezdjen sodródni az EU kijárati ajtaja felé", és ezzel „kockázatos, felelőtlen játszmába” kezdett.

Cameron két éve jelentette be, hogy ha a Konzervatív Párt kormányon marad az idei parlamenti választások után, Nagy-Britanniában legkésőbb 2017-ben népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel.

A tervezett tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna, és a brit választók e tárgyalások eredménye alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

A brit kormányfő legutóbb éppen Miliband hétfői kampánynyitó beszéde előtt egy nappal, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában szólt részletesen erről, kijelentve: annak örülne igazán, ha a referendumot a 2017 végére kijelölt határidőnél korábbi időpontban meg lehetne rendezni. Cameron szerint ez akkor lenne lehetséges, ha hamarabb lezárulnak az Európai Bizottsággal a brit-EU viszony átalakításáról London által igényelt tárgyalások.

A hétfői brit lapok egybehangzó értelmezése szerint a brit kormányfő az EU-tagságról szóló népszavazás előre hozatalának lehetőségére tett utalással igyekszik maradásra bírni a Konzervatív Párt azon szavazóit, akik késztetést éreznek arra, hogy átálljanak az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjához (UKIP). A UKIP elsődleges politikai programja Nagy-Britannia kilépése az EU-ból és az uniós állampolgárok szabad munkavállalásának megszüntetése. A párt májusban megnyerte a brit európai parlamenti választásokat, nemrégiben pedig két időközi választáson is győzelmet aratott, megszerezve első két képviselői mandátumát a brit parlamentben.

Arra a kérdésre, hogy ha a Brüsszellel tervezett tárgyalások nem hozzák a London által várt eredményeket, akkor ő a népszavazás kampányában szorgalmazná-e Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, Cameron a vasárnapi BBC-műsorban csak annyit mondott, hogy ebben az esetben semmit nem zár ki.

Hétfői beszédében a Munkáspárt vezetője ugyanakkor kijelentette, hogy jóllehet ő is elengedhetetlennek tartja az EU reformját, Nagy-Britannia kilépése az EU-ból azonban „drámai hiba” lenne a brit gazdaság és az ország egésze szempontjából. Ed Miliband hozzátette: bármit hozzon is a brit politika az idén, ő nem csatlakozik olyanokhoz, akik „cinikus módon reális jövőként kínálják a brit családoknak” Nagy-Britannia távozását az EU-ból.

A Munkáspárt vezetője ezzel alig burkoltan elvetette a választások utáni koalíció lehetőségét bármelyik olyan párttal, amelynek programja nem zárja ki a brit EU-tagság feladását.