rss      tw      fb
Keres

Több mint félmilliárd euró a vízkereszti spanyol lottó össznyereménye


MTI 2015. január 5., hétfő 16:15

Kedden húzzák ki a különleges spanyol lottó, az El Nino (kisded) nyerőszámait - a hagyományosan vízkeresztkor megrendezett nyereményjáték össznyereménye 560 millió euró (177,9 milliárd forint).

A játékosok nem számokat választanak, hanem számozott, egyenként 200 euróba (63 ezer forintba) kerülő sorsjegyeket vásárolnak, többnyire kollektívan. Idén százezer különböző szelvényt adtak ki negyven sorozatban. A lottón a sorszámokat húzzák ki.

Idén bruttó 200 ezer euró (63 millió forint) üti a markát annak, akinek a 20 euróba kerülő „tizedszelvénye” a fődíjhoz kihúzott sorszámot viseli. Az „egész” szelvény nyereménye 2 millió euró, de a kollektív vásárlások miatt általában a nyeremény megoszlik. Az első díj 200 ezer euró, a második 75 ezer euró (24 millió forint), a harmadik pedig 25 ezer euró (7,9 millió forint).

Mivel több számkombinációval is lehet kisebb-nagyobb összegeket nyerni, a nyerési esélyek igen magasak.

Az év végi ünnepsorozatot lezáró, a gyermek Jézusról kisdednek (El Nino) elnevezett vízkereszti lottó Spanyolország és a világ legnagyobb lottójának, a december 22-én két és félmilliárd eurót szétosztó El Gordónak a kistestvére.

Az 1966 óta megrendezett El Nino nyertesei a megszorítások miatt nem örülhetnek maradéktalanul az ölükbe hullott vagyonnak, ugyanis 2013 óta Spanyolországban 20 százalék adót kell fizetni a 2500 eurónál (796 ezer forintnál) magasabb szerencsejáték-nyeremények után.