rss      tw      fb
Keres

Elhunyt Pino Daniele népszerű olasz énekes-dalszerző


MTI 2015. január 5., hétfő 14:54

Ötvenkilenc éves korában szívrohamban elhunyt Pino Daniele, Olaszország egyik legnépszerűbb énekes-dalszerzője, több film, köztük a Magyarországon is bemutatott Újrakezdem háromról zeneszerzője. A zenész halálát menedzsere jelentette be hétfőn.

Pino Daniele szülővárosa, Nápoly zenei hagyományait a blues-zal és a dzsesszel ötvözte, szerelmes dalaiba beleszőtte a szegénység és a társadalmi igazságtalanságok miatt érzett fájdalmát.

A szerény körülmények közül induló autodidakta gitáros-énekes első albuma 1977-ben jelent meg Terra Mia (Az én földem) címmel. Mindössze négy évvel később már 200 ezer embert vonzott a város egyik legnagyobb terén adott szabadtéri koncertje.

Életében több mint húsz stúdióalbuma és fél tucat koncertfelvétele jelent meg, és más olasz énekeseknek is szerzett dalokat. Saját dalaiban jellegzetesen keverte az olasz nyelvet a nápolyi dialektussal és az angollal.

Nemzetközileg is elismert volt, olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Eric Clapton, Richie Havens, Pat Metheny vagy Chick Corea.

Számos olasz filmhez, köztük Massimo Troisi nápolyi rendező több alkotásához is szerzett zenét. Troisi Újrakezdem háromról című, 1980-ban készült vígjátékát az ő zenéjével láthatta-hallhatta a magyar közönség.

Pino Daniele halála miatt Luigi de Magistris nápolyi polgármester gyásznapot rendelt el, és a zászlókat is félárbocra eresztették a város középületein.