rss      tw      fb
Keres

Szíria - Bejrút vízumkényszert vezetett be a szíriaiak számára


MTI 2015. január 5., hétfő 13:41

Példátlan módon korlátozza hétfőtől a bejrúti kormány a szíriai polgárháború borzalmai elől Libanonba menekülők belépését az országba és ott tartózkodásukat, hogy gátat szabjon a szomszédos közel-keleti országból érkező menekültáradatnak.

A hétfőn életbe lépett intézkedések alapján a szíriai állampolgárok az eddigiekhez képest új adminisztratív kategóriákba tartoznak, kötelező számukra a vízumigénylés, és rendkívüli módon csökken az az időtartam, ameddig a vízum kiadása esetén Libanonban tartózkodhatnak. Emellett az érintetteknek a határátlépéskor minden esetben közölniük kell tartózkodásuk célját és időtartamát.

Egy név nélkül nyilatkozó, belbiztonsági ügyekben illetékes libanoni tisztségviselő mindamellett azt mondta, hogy rendkívüli esetben, vészhelyzetben azért lehetővé teszik majd a szíriaiak belépését az országba. A szíriai állampolgároknak a két ország függetlenségének elnyerése óta mindössze személyi igazolványra volt szükségük ahhoz, hogy belépjenek Libanonba.

Libanoni tisztségviselők azt közölték, hogy a korlátozásokra azért van szükség, mert az alig tízezer négyzetkilométeres ország egyszerűen képtelen több menekültet befogadni. Becsléseik szerint jelenleg mintegy másfél millió szíriai él Libanonban, és számuk a teljes népesség negyedét teszi ki. Az ENSZ adatai szerint a Libanonban tartózkodó szíriaiak több mint fele gyerek, és többségük nem jár iskolába.

Napjainkban a már csaknem négy éve polgárháború dúlta Szíria jelenti világszerte a legnagyobb menekültügyi problémát. Az otthonukat hátrahagyók száma mára elérte a hárommilliót, és többségük a szomszédos országokban keresett menedéket.