rss      tw      fb
Keres

Csökken Kína acélexportja


MTI 2015. január 5., hétfő 13:40

Kína megszüntette egyes bóracél-termékek kivitele után az adókedvezményt, amivel elemzők szerint mintegy harmadával csökkenhet az ázsiai ország acélexportja az idén az első negyedévben.

A kínai acéltermékek kivitele a tavalyi év első tíz hónapjában mintegy 46 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A bóracél-export Kína teljes acélkivitelének 44 százalékát tette ki.

A kedvezmény 9-13 százalékos adó-visszaigénylési lehetőséget adott az exportőröknek, ha a kivitelre szánt termék 0,0008 százalék bórt tartalmazott. Az intézkedéssel Peking eredetileg a magasabb hozzáadott-értékű acéltermelést akarta ösztönözni.

A kínai pénzügyminisztérium a múlt év végén jelentette be, hogy január elsejével eltörli négy környezetszennyező bóracél termék adókedvezményét. Az intézkedés nem teljes körű, nem vonatkozik a melegen hengerelt bóracél tekercsekre, valamint a más elemeket, a kissé drágább mangánt vagy krómot tartalmazó öntvényekre sem.

Szakértők szerint a kínai acélárak a kiviteli adókedvezmény megszüntetése után is jóval a világpiaci árak alatt maradnak.