rss      tw      fb
Keres

Ezüstös szövetet feszítene az Arkansas folyó fölé Christo


MTI 2015. január 5., hétfő 13:36

2015. január 5., hétfő (MTI/AP) - Ezüstös szövetet feszítene az Arkansas folyó fölé az amerikai Colorado államban a bolgár származású térművész, Hriszto Javasev, művésznevén Christo. A látványos installáció összesen 10 kilométer hosszan tekeregne méterekkel a folyam felszíne fölött, azonban a projekt ellenzői szerint az alkotás veszélyt jelentene mind az élővilágra, mind az emberekre.

Az installáció a tervek szerint két hétig lenne látható augusztus hónapban, amikor a folyó elég nyugodt ahhoz, hogy a vadvízi evezősök, illetve a híres 50-es főúton haladó autósok gyönyörködhessenek a folyam fölé feszített szövet látványában.

Egy a projekt ellenzőit tömörítő csoport szerint azonban az installáció veszélyezteti a folyó mentén élő kanadai vadjuhokat, a főút forgalmát, a közbiztonságot, valamint megrövidíti a turizmusból, horgászatból és vadvízi evezésből élő vállalkozásokat is. Még keresetet is nyújtottak be a projekt megvalósulása ellen egy szövetségi bíróságon, amely azonban pénteken úgy foglalt állást, nincs bizonyíték arra, hogy az installáció nem felelne meg a hatályban lévő környezetvédelmi előírásoknak.

„Még van egy perünk az állami bíróságon, de ma nagyon fontos lépést tettünk afelé, hogy megvalósulhasson a Folyó Felett projekt” - nyilatkozta az ítéletet követően a művész, aki szerint leghamarabb 2018-ban állíthatnák fel az installációt.

Christo és 2009-ben elhunyt felesége, Jeanne-Claude a kilencvenes években kezdett megfelelő helyszínt keresni az installáció számára, az Arkansas folyó Canon City és Salida közötti szakaszát 89 meglátogatott folyam közül választották ki.

A gigantikus installációiról ismert táj- és térművész páros az elmúlt évtizedekben több látványos projekttel hívta fel magára a figyelmet, köztük a berlini Reichstag, a Sydney melletti tengerpart, valamint több Miami-közeli sziget becsomagolásával.