rss      tw      fb
Keres

Tunézia: a legnagyobb parlamenti párt egy volt belügyminisztert jelöl kormányfőnek


MTI 2015. január 5., hétfő 13:32

A legnagyobb tunéziai parlamenti párt egy olyan veterán politikust jelölt hétfőn miniszterelnöknek, aki betöltött több magas tisztséget, köztük a rendőrséget felügyelő belügyminiszterit is a 2011-ben megbuktatott Zin El Abidin Ben Ali tekintélyelvű államfő hivatali idejében.

A párt, a világi Nidáa Tunisz megnyerte az októberi parlamenti választásokat, de egyedül nem tud kormányt alakítani. A 65 éves Habíb Eszidnek egy hónapja van arra, hogy koalíciós kormányt hozzon létre.

Szintén több kormányfunkciót töltött be a forradalom előtti fél évszázadban hatalmon lévő mindét államfő idején a 88 éves Bédzsi Káid esz-Szebszi, aki megnyerte a decemberi elnökválasztást. Szebszi a Nidáa Tunisz vezetője. A múlt héten iktatták be hivatalába, hétfőn pedig már fogadta Eszidet, és hivatalosan megbízta őt a kormányalakítással.

Az en-Nahda mérsékelt iszlamista párt, amely a 2011-es forradalom óta uralta a tunéziai politikát, az októberi parlamenti választások nyomán most a második legerősebb párt. Az AP hírügynökség szerint nem valószínű, hogy tagja lesz a kormánykoalíciónak.