rss      tw      fb
Keres

Mark Zuckerberg könyvolvasásra buzdít


MTI 2015. január 5., hétfő 12:46

Könyvolvasásra buzdít Mark Zuckerberg: a Facebook-alapító idén kéthetente elolvas egy új könyvet, és erre ösztönzi barátait is.

Zuckerberg A Year of Books (könyvek éve) címmel nyitott új honlapot, amelyen időről-időre bejelenti az újabb kötet címét, közös olvasásra és arra biztatja követőit, hogy osszák meg gondolataikat a tárgyalt műről és bátran ajánljanak új olvasmányt is. A felhívást vasárnapig már több mint százezren lájkolták.

Mint írta: nagyon izgatott a program miatt, az olvasás intellektuális feltöltődést hoz számára. „A könyvek lehetővé teszik, hogy egy témát teljesen megismerjen az ember, és sokkal mélyebben elmerüljön benne annál, mint amit manapság a legtöbb média nyújt” - fogalmazott.

Elsőként Moises Naim The End of Power című kötetét választotta olvasmányul. A venezuelai író, televíziós műsorvezető és egykori kereskedelmi miniszter a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért Nemzetközi Gazdasági Programjának oszlopos tagja. Könyve 2013-ban jelent meg.

„Ez a könyv bemutatja, hogyan mozdult arra a világ, hogy a korábban hagyományosan csak a nagy kormányok, hadseregek és egyéb szervezetek kezében összpontosuló hatalom egyre inkább az egyes emberek kezébe kerüljön. Nagyon hiszek abban a trendben, hogy az embereknek több hatalmat kell adni” - írta Zuckerberg.

A Facebook-alapító irodalmi ízlése a görög és római klasszikusokra, életrajzokra, hírességek memoárjaira, a tudományos munkákra és a tudományos fantasztikus művekre is kiterjed. Vergilius Aeneisát tartja kedvenc könyvének, és interjúiban idéz is a műből. Platón mellett Orson Scott Card Végjáték című regényét is kedveli, de olvasta a rapper Jay-Z Decoded című memoárját és Walter Isaacson Albert Einsteinről írt nagy sikerű életrajzát vagy a Pulitzer-díjas James Gleick The Information című tudománytörténeti munkáját is.