rss      tw      fb
Keres

Rendkívül jó évet zárt a kínai filmipar tavaly


MTI 2015. január 5., hétfő 11:39

Rekordévet zárt a kínai filmipar 2014-ben, ezzel a kelet-ázsiai ország bebiztosította helyét a világ második legnagyobb filmpiacaként.

A hivatalos statisztikák szerint a jegyeladások tavaly 29,6 milliárd jüant (1270 milliárd forint) tettek ki, ez 36 százalékkal több az előző évinél. A hazai filmek a teljes bevétel 55 százalékát adták, ami annak is betudható, hogy Kína évente legfeljebb 34 külföldi film bemutatását engedélyezi, a hagyományosan erősnek számító decemberben például alig akadt határokon túli premier.

A legkedveltebb mozi a szabályozás ellenére is Hollywoodból érkezett, legtöbben a Transformers-sorozat legújabb epizódjára, A kihalás évére voltak kíváncsiak, de az első ötben a Csillagok közt és Az eljövendő múlt napjai is szerepel. A legnépszerűbb hazai filmek mindegyike modern témát dolgoz fel, így a Szakító haverok vagy a Szakító guru, de a top tízbe bekerült a Nyugati utazás című klasszikus kínai regény feldolgozása, a Majomkirály is.

Kínában tavaly 618 filmet gyártottak, ez némiképp elmarad a 2013-as 638-tól. A mozikban országszerte mintegy 830 millió jegyet adtak el, miközben több mint ezer új filmszínház nyílt, 5400-zal növelve a vetítőtermek számát, amely így már a 23 600-at is meghaladja - olvasható ki a kínai médiahatóság (SAPPRFT) statisztikáiból.

Kína filmpiacát csak az Egyesült Államoké előzi meg.