rss      tw      fb
Keres

A Wroclawi Egyetem rehabilitálja a nácik által üldözött tudósokat


MTI 2015. január 5., hétfő 11:28

A Wroclawi Egyetem jelképesen visszaadja 262 tudósnak doktori címét, melyektől a hitleri Németország fosztotta meg őket - írta a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap hétfőn.

Az alsó-sziléziai Wroclaw - mely az 1945-ös potsdami konferenciáig Breslau néven a Német Birodalomhoz tartozott - azon egyetemi városok egyike volt, melyek a második világháború alatt birodalmi viszonylatban is élén jártak a tudományos fokozatoktól való megfosztásokban. A címeket jobbára a zsidóktól vették el, akiket Németország árulóknak minősített, miután a zsidóüldözés elől külföldre menekültek.

Kai Kranich német történész állította össze a tudományos fokozatuktól megfosztott tudósok listáját. Kranich kutatásokat végzett az akkori egyetemi vezetés és a nácik együttműködéséről. Listája elkészítése után különféle németországi intézményeknél folyamodott, hogy rehabilitálják a wroclawi tudósokat, de ezek - köztük a német elnöki hivatal is - sorra elutasították kérését. Joachim Gauck német elnök hivatala azzal érvelt, hogy a Schlesische Friedrich-Wilhelms-Universität zu Breslau nevű egyetem 1945-ben megszűnt, és a károsultak többsége már nem él.

A jelképes elégtételt végül az utódintézménynek tekinthető Wroclawi Egyetem vállalta. A lapnak Marek Bojarski professzor, az egyetem rektora úgy nyilatkozott, intézménye szembesülni akar az akadémiai élet alapelveinek ellentmondó eljárással, hogy az soha többé ne ismétlődjék meg.

Az ünnepséget január 22-én tartják meg, a mai lengyel és német tudósok, valamint a rehabilitált személyek leszármazottjainak részvételével.

http://wyborcza.pl/1,76842,17211223,Sprawiedliwosc_dla_doktorow_z_Breslau.html