rss      tw      fb
Keres

A rendőrség gőzerővel nyomoz az izraeli korrupciós botrányban


MTI 2015. január 5., hétfő 11:01

Az izraeli rendőrség gőzerővel folytatja a Jiszráél Béténu (Izrael a hazánk) jobbolali párthoz köthető korrupciós ügyben a nyomozást, amelynek lépéseit az izraeli média folyamatosan ismerteti.

A hatóságok lefoglaltak több mint 25 millió sékelt (több mint 1,5 milliárd forintot) a múlt héten kipattant ügy gyanúsítottjaitól, és ingatlanaikat is zárolni akarják, hogy megakadályozzák az eltulajdonított pénzek kimentését, valamint újabb letartóztatásokat és kihallgatásokat terveznek - írta hétfőn a Háárec című újság. A vádak szerint a korrupt politikusok és közhivatalnokok közpénzeket játszottak át magánzsebekbe nonprofit szervezetek és közvetítők révén.

A rendőrség lefoglalta az ügy egyik gyanúsítottjának, Jiszráél Jósua lobbistának a számláján megtalált 13 millió sékelt. Őt a közszolgálati rádió értesülései szerint azzal gyanúsítják, hogy közvetítőként járt el megvesztegetési ügyekben. Faina Kirsenbaum belügyminiszter-helyettes bankszámlájáról kétmillió sékelt zároltak a nyomozók, akik elsősorban a pénzek mozgását próbálják követni a korrupciós ügy szálai kibogozása érdekében.

A bizonyítékok megalapozásának fázisában lévő rendőrség jelenleg újabb tanúkat keres, akik tudtak az Avigdor Liberman külügyminiszter jobbkezének számító Kirsenbaum ügyleteiről. A Háárec szerint a belügyi hatóságok nem zárják ki azt sem, hogy a Jiszráél Béténu párt elnökét, Avigdor Liberman külügyminisztert is tanúvallomásra rendelik be.

A rendőrséget bíráló, az ügyet kirobbanása óta politikai indíttatásúnak tartó Liberman vasárnap azzal vádolta a nyomozókat, hogy „fenyegetésekkel és zsarolással” próbálnak a vádakhoz tanúkat szerezni. A külügyminiszter kijelentette, hogy egy kihallgatott, de meg nem gyanúsított ember - akit Liberman nem nevezett meg - öngyilkosságot kísérelt meg a vizsgálatot követően.

„Egy normális országban tudomásom szerint az ember elítéléséig ártatlannak számít. Ebben az ügyben mindeddig senkit sem ítéltek el, de a média elfogult és rosszindulatú kiszivárogtatásokkal megbélyegez. A nyomozók és az újságok szorosan együttműködnek” - támadta Liberman egyszerre a rendőröket és a médiát.

A rádió értesülései szerint a közpénzek eltüntetését az országos vízellátó vállalat Makorót Jizúm nevű leányvállalata segítette, amelyet 2007-ben az izraeli vízügyi technológia külföldi exportjára hoztak létre. A korrupciós ügyletek egy részét Liberman által gyakran látogatott és kedvelt országokban, így Azerbajdzsánban és Bosznia-Hercegovinában lévő kapcsolatok révén bonyolították le. A gyanús vezetők irodáiban a rendőrség hónapokkal ezelőtt titkos lehallgatókészülékeket helyezett el, s az ott elhangzottakat rögzítették.