rss      tw      fb
Keres

Veszélyes takonykórjárvány tört ki egy kínai tenyésztőtelep pandái közt


MTI 2015. január 5., hétfő 14:41

Takonykórjárvány tört ki egy tenyésztőtelep pandái közt a kínai Sanhszi tartományban. A kór eddig legalább négy állatot fertőzött meg, kettő elpusztult, egy pedig válságos állapotban van.

A Hszian városbeli tenyésztő- és kutatóközpont 30 pandabetegség- és takonykórszakértőt hívott meg Kína különböző részeiről a betegség terjedésének megelőzésére és a fertőzött pandák kezelésére.

Eddig négy állat fertőződött meg a betegséggel, egyikük, a 8 éves nőstény Cseng Cseng december 9-én pusztult el, három nappal azután, hogy takonykórt diagnosztizáltak nála, hétfői bejelentés szerint pedig vasárnap kimúlt Ta Pao, egy nyolcéves állat is, amely december 24-én betegedett le.

További négy állatot elkülönítettek, mert a lázas állapot tüneteit mutatják. A járvány észlelése után az egészséges állatokat a tartomány más természetvédelmi területein helyezték el.

A takonykór rendkívül veszélyes betegség, amely legtöbbször kutya- és macskaféléket fertőz meg. A halálozási ráta a statisztikák szerint akár 80 százalékos is lehet.

A hsziani tenyésztőközpont Cseng Cseng és Ta Pao halála előtt 25 pandával rendelkezett, amely a világ harmadik legnagyobb állományának számított.