rss      tw      fb
Keres

Tőzsde - Gyenge nyitás várható Európában


MTI 2015. január 5., hétfő 8:22

Az indexek csökkenésére lehet számítani hétfőn az európai tőzsdék nyitásakor.

A Dow Jones hírügynökség, tőzsdei szakértőket idézve, a londoni FTSE-100 indexre 23 pont, a frankfurti DAX indexre 20 pont, a párizsi CAC-40 indexre 8 pont esést jelzett nyitásra.

A Reuters hírügynökségnek tőzsdei szakértők a londoni indexre 24 pont, 0,4 százalék, a frankfurti indexre 18 pont, 0,2 százalék, a párizsi indexre 8 pont, 0,2 százalék esést jeleztek.

Pénteken, az év első tőzsdei kereskedési napján, az európai indexek gyengültek: a londoni 18 ponttal, 0,28 százalékkal, a frankfurti 40 ponttal, 0,42 százalékkal, a párizsi 20 ponttal, 0,48 százalékkal csökkent.

Az indexek gyenge pénteki évkezdését a vártnál kisebb mértékben javuló decemberi euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexnek tulajdonították a szakértők, amit az Európai Központi Banktól (EKB) remélt mennyiségi monetáris ösztönző intézkedések hatása enyhített.

Hétfőn elsősorban Görögország euróövezeti kilépésének valós lehetősége és a lehetséges következmények mérlegelése foglalkoztatja majd a tőzsdei befektetőket. A német Der Spiegel lap szombati száma, meg nem nevezett forrásokat idézve, arról számolt be, hogy a német kormány szerint az euróövezet képes lesz feldolgozni a görög kilépés következményeit. Egy vasárnap végzett közvélemény-kutatás szerint változatlanul a radikális baloldali Sziriza párt esélyes a választások megnyerésére.

A hétfőn nyilvánosságra kerülő makrogazdasági adatok közül a decemberi német fogyasztói árindex előzetes értéke lehet piacbefolyásoló hatással.