rss      tw      fb
Keres

Elhalasztották a líbiai béketárgyalások új fordulóját


MTI 2015. január 5., hétfő 6:07

A líbiai fegyveres erőszak kiújulása miatt nem tartják meg a korábban hétfőre kilátásba helyezett tárgyalásokat a konfliktusban érintett felek között - mondták el diplomáciai források a találkozó tervezett helyszínén, az ENSZ központjában.

A világszervezet illetékesei - köztük Bernardino Léon különmegbízott - hónapok óta dolgoznak azon, hogy tárgyalóasztalhoz ültessék az érintetteket, és párbeszéd útján próbáljanak véget vetni a belpolitikai konfliktusnak, amelyben két kormány és két parlament rivalizál egymással.

A nyilatkozók szerint folytatódnak az egyeztetések a felekkel, de a hétfőre tervezett megbeszélések bizonyosan késedelmet szenvednek.

Líbiában a külvilág által elismert kormányfő, Abdalláh asz-Száni arra kényszerül, hogy az ország keleti részén egy csonka államot irányítson, mióta a Fadzsr Líbia (Líbiai Hajnal) nevű iszlamista koalíció augusztusban elfoglalta Tripolit, és önhatalmúlag kikiáltotta kormánya megalakulását.

A nemzetközi közösség tagjai attól tartanak, hogy a konfliktus polgárháborúba torkollik. ENSZ-adatok szerint a válság miatt már legalább 120 ezer ember kényszerült otthona elhagyására az észak-afrikai országban.