rss      tw      fb
Keres

Elveszett gép - Javult az időjárás a Jávai-tengernél, újraindították a maradványok utáni kutatást


MTI 2015. január 5., hétfő 4:51

Javult az időjárás a december végi indonéziai repülőgép-katasztrófa helyszínén, így a korábbi napok akadozásait követően hétfőn folytatni tudták a maradványok utáni kutatást a Jávai-tengerben. Egyelőre mindazonáltal nem bukkantak rá a fontos adatokat tartalmazó fekete dobozra.

A csendesedő vizeken az indonéz hadsereg búvárai is le tudtak merülni a tenger alá, a felszínen és a partvidéken pedig - a korábbinál nagyobb területen - hajók és helikopterek indultak a gép maradványainak keresésére. A búvárok azt a körzetet próbálják megközelíteni, ahol a hatóságok hanglokátorral megtalálták a lezuhant gép roncsait. Egyelőre mindazonáltal nem vehető biztosra, hogy a repülési adatokat és a pilóták beszélgetéseit rögzítő készülék is az észlelt roncsokban van.

Az AirAsia 8501-es járata 162 emberrel a fedélzetén december 28-án reggel indult Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a felszállás után 42 perccel szakadt meg a géppel, amikor az Airbus a borneói Kalimantan és Jáva között repült. A gép lezuhanása óta harmincnégy holttestet találtak meg a tengerben, közülük egyeseket ülésükbe csatolva.

Az indonéz meteorológiai szolgálat vasárnap közzétett elemzése szerint a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy a hajtóművek meghibásodtak, miután a gép berepült egy viharfelhőbe.

Az elmúlt napok kutatási műveleteiben 20 repülő és helikopter, 27 indonéz, japán, szingapúri, maláj és amerikai hajó, valamint több búvárcsoport vett részt.