rss      tw      fb
Keres

Amerikai-kubai viszony - Demokrata szenátor szerint nehéz lesz elnyerni a felsőház támogatását a kubai nagykövetség tervéhez


MTI 2015. január 5., hétfő 1:51

Egy befolyásos demokrata szenátor szerint az amerikai kongresszus felsőházában „nagyon nehéz lesz” elérni egy Kubába küldendő nagykövet kinevezésének megerősítését.

A kubai származású Robert Menéndez, a szenátus külügyi bizottságának leköszönő elnöke a CNN hírtelevíziónak vasárnap nyilatkozva azt mondta, a kongresszusnak nincs nagy mozgástere annak megakadályozására, hogy Barack Obama kormánya az amerikai-kubai kapcsolatok normalizálásának keretében nagykövetséggé alakítsa jelenlegi alacsony szintű havannai képviseletét. Egy nagyköveti kinevezést azonban a szenátus elutasíthat.

Ménendez már korábban is bírálta a Kubával kapcsolatos washingtoni politika decemberben bejelentett megváltoztatását. Egyebek között azt mondta, hogy a Fehér Ház rossz megállapodást kötött a kubai vezetéssel, mert a demokrácia és az emberi jogok szempontjából az semmilyen követelést nem tartalmaz.

A szenátor most azt is kifogásolta, hogy az elnöklete alatt álló bizottságot nem tájékoztatták a Kubával titokban folytatott tárgyalásokról. Hozzátette: emiatt a jövőben szkeptikusabban áll majd hozzá a kormányzati tisztviselők szenátusi meghallgatásához.

A külügyi bizottság új elnöke, a republikánus Bob Corker vasárnap a Fox News hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy a Kubával kapcsolatos meghallgatásokon szigorúak lesznek, de csak azokat követően hoznak végleges döntést a kormányzati tervek támogatásával kapcsolatban.