rss      tw      fb
Keres

ENSZ BT-döntés - Abbász szerint újra benyújtják az izraeli megszállás befejezését célzó javaslatot


MTI 2015. január 5., hétfő 0:33

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap esti bejelentése szerint napokon belül újra benyújthatják az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) azt a határozati javaslatot, amely egyebek között előírná, hogy Izrael 2017 végéig vonuljon ki az általa 1967-ben megszállt palesztin területekről.

A BT a múlt héten elutasította a Jordánia által előterjesztett tervezetet. A tanács 15 tagja közül nyolc támogatta a javaslatot, de annak elfogadásához legalább kilenc ország támogatására lett volna szükség.

Sajtóértesülések szerint a palesztinok abban reménykednek, hogy most jobb esélyeik lehetnek, mert az év fordultával a BT nem állandó tagjai közül több más országoknak adta át a helyét.

Abbász egy vasárnap esti rendezvényen azt mondta, hogy intenzív tárgyalásokat folytatnak több arab állammal, mindenekelőtt Jordániával a tervezet újbóli előterjesztéséről, és arra akár napokon belül sor kerülhet. Hangoztatta: nyomás alatt kívánják tartani a BT-t, hogy elnyerjék jogaik nemzetközi elismerését. A javaslat elfogadtatása „nem a palesztinoknak nem sikerült, hanem a Biztonsági Tanácsnak” - tette hozzá.

A tervezet a palesztin államiság megteremtését is célul tűzné ki.

Az izraeli sajtó már a múlt heti elutasítás után cikkezett arról, hogy a palesztinok segítői év elején újra megpróbálhatják elfogadtatni a javaslatot.

A vétójoggal rendelkező Egyesült Államok még akkor is megakadályozhatná a kezdeményezés elfogadását, ha azt

a BT legalább kilenc országa támogatná.