rss      tw      fb
Keres

Kínába látogat, majd olajországok vezetőivel találkozik a venezuelai elnök


MTI 2015. január 4., vasárnap 23:20

Nicolás Maduro venezuelai elnök vasárnap bejelentette, hogy Kínába utazik, ahol egyebek között pénzügyi támogatásról kíván tárgyalni a csökkenő olajárak okozta nehéz gazdasági helyzet miatt. Hozzátette, hogy ezt követő körútja során több kőolajtermelő országot is felkeres.

Az állami médiában is közvetített beszédében Maduro azt mondta, hogy kínai partnereivel olyan terveken fognak dolgozni, amelyek „kiemelten fontosak Venezuela számára a zuhanó olajárak teremtette körülmények között”.

Pénzügyi, energetikai, műszaki, oktatási és fejlesztési projektekről van szó - tette hozzá az államfő, aki Hszi Csin-ping kínai elnök meghívására látogat Pekingbe.

A fővárosban Maduro részt vesz Kína és a latin-amerikai országok csúcsszintű találkozóján is, amelyet a hét második felében rendeznek.

Ezt követően - mondta az elnök - a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) több tagállamába is ellátogat, ahol az olajárak „magukhoz térését célzó stratégiáról” kíván tárgyalni.

Tavaly június óta a venezuelai olaj ára kevesebb mint felére csökkent, decemberben egy hordóért kevesebb mint 47 dollárt adtak. Caracasnak csaknem a teljes valutabevétele az olajkereskedelemből származik, egyik fő vásárlója Kína.

Mostani útjával Maduro Hszi Csin-ping tavalyi látogatását is viszonozza. A kínai elnök júliusban járt a dél-amerikai országban, és egyik legfontosabb ottani partnerének mondta Venezuelát.