rss      tw      fb
Keres

Ukrán válság - Kétszeresére növeli megfigyelői számát az EBESZ a kelet-ukrajnai térségben


MTI 2015. január 4., vasárnap 16:26

Kétszeresére növeli megfigyelői számát Kelet-Ukrajnában az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) januárban - számolt be róla vasárnap Michael Bociurkiw, a szervezet ukrajnai különleges megfigyelő missziójának szóvivője Kijevben.

Az EBESZ adatai szerint jelenleg 250 megfigyelő teljesít szolgálatot a hónapok óta fegyveres összetűzések helyszínéül szolgáló kelet-ukrajnai térségben, s a bécsi székhelyű szervezet ötszázra emeli számukat január folyamán.

Bociurkiw úgy vélte, az elmúlt hetekben valamelyest csillapodott a feszültség az oroszbarát szakadárok és ukrán kormányerők közötti összecsapások dúlta Donyeck és Luhanszk megyékben, továbbra is érkeznek azonban jelentések a konfliktusban érintett felek által korábban aláírt fegyvernyugvás megsértéséről.

A szóvivő bírálta, hogy a válság rendezéséről szóló minszki dokumentumok egyik sarokkövének számító rendelkezés, vagyis a nehézfegyverek kivonása „semmilyen említésre méltó mértékben” nem teljesült.

Moszkva a feszült humanitárius helyzetre hivatkozva időközben újabb segélyszállítmányt indított útnak Donyeck és Luhanszk megyék területére. A mintegy 1400 tonnányi rakományt szállító, több mint 120 jármű előreláthatólag csütörtökön éri el a térséget.

Hétfőn Berlinben Németország, Oroszország, Franciaország és Ukrajna külügyminisztériumainak politikai igazgatói egyeztetnek a válság megoldásáról - mondta Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax orosz hírügynökségnek.