rss      tw      fb
Keres

Észak-Korea elítélte a Washington által rá kivetett újabb szankciókat


MTI 2015. január 4., vasárnap 8:12

Észak-Korea felháborodott hangú közleményben ítélte el vasárnap az amerikai elnök által rá kivetett újabb szankciókat.

Az újabb büntetőintézkedéseket Barack Obama azért vetette ki pénteken, mert az Egyesült Államok azzal gyanúsítja Phenjant, hogy november végén számítógépes támadást intézett egy amerikai-japán vegyesvállalat ellen az észak-koreai vezetőt, Kim Dzsong Unt gúnyoló amerikai filmvígjáték miatt. A büntetőintézkedések észak-koreai kormányhivatalok, állampolgárok és egy vállalat ellen irányulnak.

Phenjan a vasárnapi közleményben ismét tagadta, hogy köze volna a támadáshoz. A külügyminisztérium egy meg nem nevezett szóvivője azt mondta: Washington minden alap nélkül kelt ellenséges hangulatot Észak-Korea ellen, és kijelentette, hogy az új szankciók sem fogják gyengíteni az ország katonai ütőképességét.

Az Egyesült Államok az ázsiai kommunista országot már több mint fél évszázada szankciókkal sújtja, ezeken tovább szigorított az utóbbi években Phenjan atomprogramja miatt.

A két ország ellenséges viszonyát tovább rontotta Az interjú című amerikai filmvígjáték, amelynek tartalma miatt az észak-koreai vezetés megorrolt az Egyesült Államokra, olyannyira, hogy - nagy valószínűséggel Phenjan parancsára - számítógépes támadás érte novemberben a filmet gyártató amerikai-japán Sony céget.

A film vetítését a nagy amerikai moziláncok kezdetben megtagadták, de miután Barack Obama elnök elítélte a döntést, kisebb mozik karácsony este vetíteni kezdték a filmet, és a Sony az interneten is elérhetővé tette a vígjátékot Amerikában. Barack Obama helyetlenítette a mozik meghátrálását mondván, nem cenzúrázhat az Egyesült Államokban holmi diktátor.

Az újabb szankciók érintik egyebek közt az észak-koreai katonai hírszerzést, egy fegyverkereskedő vállalatot, továbbá tíz meg nem nevezett személyt. A tízes listán nincsenek észak-koreai „csúcsvezetők”. Az amerikai pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint egyebek közt Iránban, Szíriában, Kínában, Oroszországban és Namíbiában dolgozó kormányhivatalnokokról van szó.

A büntetések lényege, hogy szankciókkal sújtottak nem vehetik igénybe az Egyesült Államok pénzügyi rendszerének szolgáltatásait, és nem köthetnek velük üzletet amerikai állampolgárok.