rss      tw      fb
Keres

Több ezer hektár erdő és bozót égett le Dél-Ausztráliában


MTI 2015. január 4., vasárnap 3:08

Legalább 11 ezer hektár erdő és bozót égett le a dél-ausztráliai Adelaide város környékén, és több mint harminc lakóépület vált lángok martalékává vasárnapra virradóra - közölték a helyi hatóságok.

A harmadik napja lángoló erdő és bozót oltásában kétezer tűzoltó, 14 repülőgép és helikopter vesz részt, de a tűz megfékezését akadályozza az erős, irányát hirtelen változtató szél. A levegő magas hőmérséklete sem javít a helyzeten: szombaton negyven Celsius-fokot is mértek Adelaide-ban, és vasárnap is tikkasztó hőség várható a térségben, bár néhány fokkal lejjebb ereszkedik a hőmérő higanyszála.

Az Adelaide környéki településeken több tízezer embernek kellett elhagynia otthonát. Jay Weatherill, Dél-Ausztrália szövetségi állam kormányfője azt mondta, hogy huszonketten megsérültek, de egyikük sem súlyosan.

A hatóságok szerint az elmúlt harminc év legsúlyosabb tűzvésze pusztít Dél-Ausztráliában.

A szomszédos Victoria államban is több helyen égett a bozót péntek óta, de vasárnap eső esett, így sikerült megfékezni a lángok terjedését.

Ausztráliában rendszeresek a bozóttüzek, különösen a nyári hónapokban, december és február között. 1983-ban több mint 70 halálos áldozata volt a Dél-Ausztrália és Victoria szövetségi államban pusztító tüzeknek, amelyekben több ezer ház semmisült meg. 2009 februárjában pedig 173 halálos áldozatot követeltek a Victoria állambeli tüzek, és több mint kétezer ház vált a lángok martalékává.