rss      tw      fb
Keres

Szíria - Libanon vízumkényszert vezet be a szíriai állampolgárokkal szemben


MTI 2015. január 3., szombat 20:06

Libanon vízumkényszert vezet be a szíriai állampolgárokkal szemben, a példa nélküli lépésre a menekültáradat megállítása érdekében van szükség - tudatták szombaton magas rangú biztonsági források.

A tájékoztatás szerint a szíriai állampolgároknak január 5-től vízumra lesz szükségük a Libanonba való belépéshez. Az érintetteknek a határátlépéskor közölniük kell majd tartózkodásuk célját és időtartamát.

A szíriaiaknak a két ország függetlenségének elnyerése óta mindössze személyazonosító igazolványra volt szüksége ahhoz, hogy belépjenek Libanonba. „A két ország történelmében most van először példa arra, hogy Libanon a tartózkodásuk céljának közlésére kötelezi a szíriaiakat” - mondta Rasid Derbés libanoni szociálisügyi miniszter.

Az ENSZ az új szabályok részleteinek tisztázását várja Bejrúttól, a világszervezet képviselői egyebek mellett arra kíváncsiak, hogy a rendelet hogyan befolyásolja majd a már jelenleg is Libanonban tartózkodó menekülteket.

„Megértjük, hogy miért vezetik be a kormányok ezen intézkedéseket” - jelentette ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője, Libanonra és Jordániára utalva. Nemrégiben Ammán is szigorított a szíriaiak vízummentes beutazásának feltételein.

„Hatalmas terhet kell cipelniük azzal, hogy ilyen sok menekültet befogadnak, ugyanakkor biztosítani szeretnénk, hogy az embereket nem küldi vissza a polgárháborúba” - mondta Ron Edmond.

Az ENSZ adatai szerint az alig tízezer négyzetkilométeres Libanon több mint 1,1 millió embert fogadott be a szomszédos Szíriából. Az arab állam lakosságának jelenleg nagyjából a negyedét teszik ki a szíriai menekültek. A Libanonban tartózkodó szíriaiak több mint fele gyerek, s többségük nem jár iskolába.

Szíria napjainkra a világ legnagyobb menekültválságává nőtt. A menekültek száma elérte a hárommilliót, többségük a szomszédos országokban keresett menedéket. Szíriában belső menekültek további milliói élnek otthonukat hátrahagyva, egyelőre hazájukon belül biztonságot keresve.

Ugyancsak szombaton arról számolt be a Reuters brit hírügynökség, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának tagjai összecsaptak a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet harcosaival a két ország közti határ térségében. A libanoni határ közelében lévő hegyvidéki Kalamún régióban zajló harcokban legalább huszonkét ember életét vesztette.

A Hezbollah fegyveresek ezreit küldte a szomszédos Szíriába, hogy támogassák a Bassár el-Aszad elnökhöz hű kormányerők harcát a lázadók ellen.