rss      tw      fb
Keres

Görögország - Kettészakadt a PASZOK, Papandreu exkormányfő új pártot alapított


MTI 2015. január 3., szombat 19:26

Jeórjiosz Papandreu volt miniszterelnök vezetésével új párt alakult meg szombaton Görögországban, miután kettészakadt a délkelet-európai országot hosszú éveken át kormányzó Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK).

Papandreu sok száz híve előtt jelentette be az új politikai szervezet megalakulását, amely a „Demokraták és Szocialisták Mozgalma” nevet választotta magának. A párt jelképe egy rózsa vörös háttérben.

Az új párt indulni fog a január 25-re kitűzött előre hozott választásokon. „Történelmet fogunk írni” - hangoztatta Papandreu. A politikus azt ígérte, hogy mozgalma kivezeti az országot a válságból, és minden görög állampolgárra a teljesítőképességével arányos teher nehezedik majd.

Evangelosz Venizelosz, a PASZOK első embere „szomorú eseménynek” nevezte az új párt megalakulását. Felrótta a volt kormányfőnek, hogy kettészakította a Pánhellén Szocialista Mozgalmat, amelyet apja, Andreasz Papandreu alapított 1974-ben.

A PASZOK húsz éven át kormányozta Görögországot.

Jeórjiosz Papandreu decemberig a szocialista párt parlamenti képviselője volt.

A pénzügyi válság idején támogatottsága nagy részét elvesztő PASZOK a jelenlegi törvényhozás harmadik legerősebb politikai erejének számít, a 300 tagú parlamentben 41 képviselői hellyel rendelkezik.

A pártszakadás három héttel az előre hozott választások előtt következett be. A január 25-i választást az tette szükségessé, hogy a görög parlament háromszori próbálkozásra sem tudta megválasztani az ország elnökét.