rss      tw      fb
Keres

Az év első felében megkezdheti a Fed a kamatemelést


MTI 2015. január 3., szombat 16:02

A Fed a gazdasági növekedés ütemének gyorsulásával párhuzamosan már az év első felében megkezdheti az alapkamat emelését - idézi a The Wall Street Journal Loretta Mester, a Cleveland Fed elnöke Fox Business Network tévécsatornának pénteken adott interjúját.

A Cleveland Fed elnöke szerint az amerikai gazdaság „szilárd talajon áll” és a növekedés üteme az idén elérheti a 3 százalékot. „Növekedési és foglalkoztatási adataink kifejezetten jók, a munkanélküliségi ráta gyorsabban csökkent, mint arra többen számítottak” - fogalmazott.

A Fed 2 százalékos céljától már a második éve elmaradó inflációt Loretta Mester „kissé alacsonynak” nevezte az interjúban, de - Janet Yellen Fed-elnök álláspontját osztva - „nagy valószínűséggel átmeneti jelenségnek” nevezte azt.

A Fed 2006 óta első kamatemelésének a pontos időzítése a Cleveland Fed elnöke szerint a mostantól beérkező friss makrogazdasági adatokon múlik. Megjegyezte azonban, hogy „ami az első kamatemelés után következik, az még megengedő monetáris politika lesz”.

A piaci környezet jelenleg az erős volatilitás ellenére is kedvez a gazdasági növekedésnek - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy semmilyen olyan eszközbuborék képződéséről nincs szó, ami veszélyeztethetné a pénzügyi rendszer stabilitását. „Nem látni semmi ilyesmit, de azért résen vagyunk” - mondta.

Loretta Mester tavaly júniusban lépett hivatalba a Cleveland Fed elnökeként és az idén nem fog szavazati joggal rendelkezni az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank-rendszer, a Fed monetáris döntéshozó testületében, a nyíltpiaci bizottságban (Federal Open Market Committee, FOMC).

A Fed 2008 decembere óta nem változtatott zéró közeli alapkamatán. Az elemzők többsége 2015 közepére várja az első kamatemelést.

http://blogs.wsj.com/economics/2015/01/02/cleveland-feds-mester-says-rates-could-rise-in-first-half-of-year/