rss      tw      fb
Keres

Több mint háromszáz újabb illegális bevándorlót mentettek ki az olasz partoknál


MTI 2015. január 3., szombat 15:14

Mintegy háromszázhatvan újabb illegális bevándorlót mentettek ki szombaton egy teherhajóról, amely legénység nélkül, sorsára hagyva tartott az olasz partok felé.

Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy az embercsempészek, mielőtt elhagyták a fedélzetet és sorsukra hagyták az utasokat, a hajót automata vezérlésre kapcsolták. A parti őrség beavatkozása nélkül a hajó nekiütközött volna a partoknak.

A fedélzeten 232 férfi, 54 nő és 74 gyermek tartózkodott, mindannyian jó egészségi állapotban vannak. Egy menekülttáborban helyezték el őket a calabriai Corigliano településen.

Ez a harmadik ilyen eset tizenöt napon belül, az olasz hatóságok december 20. óta közel kétezer embert mentettek ki a tengerből.

A Földközi-tengeren tevékenykedő embercsempészek új módszert eszeltek ki, a hatóságok „közreműködésére” is építve. Egyre gyakrabban vesznek igénybe óriási, rozoga teherhajókat, amelyre sok illegális bevándorló fér fel. Egy útért általában 1000-2000 dollár közötti összeget kérnek el az Európába igyekvőktől. A kormányt még a nyílt tengeren az európai part felé irányítva automata üzemmódra állítják, az olasz haditengerészethez segélyhívást juttatnak el, és a vízi járművet a sorsára hagyják. A hajót sokszor meg is rongálják, hogy ezzel is beavatkozásra kényszerítsék a hatóságokat.

Egy ilyen, több száz embert szállító hajó útnak indításával több százezer dollárt kereshetnek a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tájékoztatása szerint.

A tavalyi évben egyedül az olasz hatóságok több mint 170 ezer embert mentettek ki roskatag vízi járművekből a dél-európai ország közelében. Az illegális bevándorlók többsége szíriai és eritreai állampolgár.