rss      tw      fb
Keres

Meghalt Abu Anász al-Líbi, az 1998-as kelet-afrikai terrormerényletek egyik gyanúsítottja


MTI 2015. január 3., szombat 11:44

Perének tárgyalása előtt májrákban meghalt az Egyesült Államokban Abu Anász al-Líbi, az 1998-as kelet-afrikai terrormerényletek egyik gyanúsítottja - mondta el szombaton a férfi felesége.

Amerikai szövetségi ügyészek azzal vádolták a férfit, hogy az al-Kaida tagjaként részt vett abban a kettős terrorcselekményben, amelyet a terrorhálózat 1998-ban követett el az Egyesült Államok nairobi és Dar es Salaam-i nagykövetsége ellen.

Al-Líbi (igazi nevén Nazih Abdul-Hamid ar-Rukai) pénteken halt meg egy New York-i kórházban, 50 éves volt. Peréhez január 12-én kezdődött volna meg New Yorkban az esküdtek kiválasztása.

A kenyai Nairobiban és a tanzániai Dar es Salaamban működő amerikai nagykövetségek elleni pokolgépes merényletekben 1998. augusztus 7-én 224 ember - köztük 12 amerikai - vesztette életét. A nairobi terrorcselekmény volt a súlyosabb, a halottak száma ott 213 volt, köztük a 12 amerikai állampolgár, a sebesülteké pedig mintegy ötezer. Dar es Salaamban 11 ember vesztette életét és 85-en sebesültek meg.

A líbiai férfi ellen összeesküvés címén már 2000-ben vádat emeltek az Egyesült Államokban. Az ügyészség szerint a nairobi terrortámadás előkészítésében vett részt.

Al-Líbi neve sokáig szerepelt az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) a leginkább keresett terroristákról kiadott körözési listáján, kézre kerítésére ötmillió dollár jutalmat tűztek ki. Abu Anász al-Líbit végül 2013. október 5-én Tripoliban fogták el az amerikai különleges egység, a Delta Force kommandósai. Az akcióról videofelvétel is készült: amikor a terrorista gépkocsijával elhagyta az egyik előkelő negyedben lévő, magas fallal védett házát, egy kisbusz és egy autó állta el az útját, egy harmadik jármű pedig az utcát zárta le. A fegyveresek kiráncigálták az al-Kaida terroristáját autójából, a kisbuszba lökték, majd az egység villámgyorsan elhagyta a helyszínt. Az egész művelet kevesebb mint két perc alatt zajlott le. Elhurcolását az akkori tripoli kormány a líbiai szuverenitás megsértésének minősítette.

Abu Anász al-Líbit ezt követően egy héten át egy amerikai hadihajón vallatták, majd az Egyesült Államokba vitték. Al-Líbi ártatlannak vallotta magát.

A líbiai férfi felesége, Um Abdullah azzal vádolja az amerikai kormányt, hogy elraboltak egy ártatlan embert, rosszul bántak vele és megölték. (A férjem) semmit sem tett - mondta.