rss      tw      fb
Keres

Az olasz kormány vizsgálatot rendelt el a közlekedési rendőrök tömeges megbetegedése miatt


MTI 2015. január 3., szombat 1:39

Példás büntetést ígért az olasz közigazgatási miniszter a szilveszter éjszakájára beosztott római közlekedési rendőröknek, akik több mint 83 százaléka beteget jelentett az év utolsó napjára.

Az olasz fővárosban december 31-én este és éjszaka szolgálatba szólított ezer közlekedési rendőrből 835 betegség miatt nem jelentkezett munkára. Volt, aki a munkából való távolmaradást azzal igazolta, hogy az év utolsó óráiban véradásra ment. Róma utcáin szilveszter éjszakáján 600 ezres tömeg ünnepelt. Az ő biztonságuk felügyeletét sodorta veszélybe a városi rendőrség tagjait sújtó „járvány”.

A római önkormányzat által fenntartott rendőrség belső vizsgálatot indított. Példás büntetést ígért Marianna Madia, az olasz kormány közigazgatási reformjáért felelős minisztere. A betegség nélkül hiányzó városi rendőrök állásuk elveszítését kockáztatják borsos pénzbírsággal együtt. Matteo Renzi miniszterelnök Twitter-üzenetben jelentette be, hogy kormánya kész megváltoztatni az olasz közigazgatási rendszert, amely szerinte eddig túlzott védelmet biztosított az erre érdemtelen közalkalmazottaknak.

„Szégyent hoztak a városra!” - ítélte el a közlekedési rendőrök magatartását a szombati Il Messaggero római napilap.

A római közlekedési rendőrök bejelentették, sztrájkkal kívánnak válaszolni az őket érő, szerintük igazságtalan vádakra. Szakszervezeteik hangoztatták, hogy a városi rendőrök közalkalmazotti szerződéssel végzik munkájukat, ezért nem szívesen vállalnak közbiztonsági feladatokat. A mintegy hárommillió lakosú Rómában hatezer városi rendőr szolgál. A városi rendőrség operatív egységei 2009 óta fegyvert viselnek.

December 31-én éjszaka akadozott a római metróközlekedés is a metróvezetőket sújtó hirtelen megbetegedések miatt. Hasonlóan beteget jelentett a nápolyi közigazgatási hivatal dolgozóinak tíz százaléka, aminek következtében szilveszter éjszakáján a megszokottnál is lassabban haladt a hulladék elszállítása dél-olasz város utcáin.