rss      tw      fb
Keres

Közvélemény-kutatás: Oroszország népszerűbb a szerbek körében, mint az EU


MTI 2015. január 2., péntek 17:18

Oroszország népszerűbb a szerbek körében, mint az Európai Unió - tűnt ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra Belgrádban.

A dpa német hírügynökség által ismertetett felmérés szerint mindez azonban nem jelenti azt, hogy a szerb polgárok többsége nem támogatja az ország uniós csatlakozását. A balkáni állam lakói abból indulnak ki, hogy az élet javulni fog az EU-ba való belépéssel.

A közvélemény-kutatást az Ipsos intézet végezte a Beta hírügynökség, továbbá az EU megbízásából. A reprezentatív felmérés során 1000 embert kérdeztek meg. A válaszokból az tűnt ki, hogy a lakosság 54 százaléka támogatja az unióhoz való csatlakozást, míg 25 százalék ellenzi.

A megkérdezettek többsége annak a reményének adott hangot, hogy a tervezett csatlakozással csökken a munkanélküliség, mérséklődik a korrupció és javulni fog az ország gazdasági helyzete.

A felmérés adatai azt is egyértelművé tették, hogy a szerbek többsége jóval nagyobb rokonszenvet táplál Oroszország, mint az EU iránt.