rss      tw      fb
Keres

Ukrán válság - Egy tervezett csúcskonferenciáról egyeztettek a külügyminiszterek


MTI 2015. január 2., péntek 16:00

Az ukrán válságról tervezett csúcskonferenciáról egyeztetett pénteken a német, a francia, az orosz és az ukrán külügyminiszter. A csúcskonferenciára Petro Porosenko ukrán elnök tett javaslatot a hét elején.

A berlini külügyminisztérium bejelentése szerint a nap folyamán telefonon folytatott egyeztetést Laurent Fabius francia, Szergej Lavrov orosz, Pavlo Klimkin ukrán, valamint a kezdeményező, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

A minisztérium szóvivője közöltre :a miniszterek egyetértettek abban, hogy mielőbb össze kell hívni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), Ukrajna, Oroszország és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok képviselőiből álló, úgynevezett kontaktcsoportot. A csoport négy hónapi szünet után múlt szerdán ült össze újból Minszkben, de csupán az ukrán kormányerők és a szakadárok közötti korlátozott fogolycseréről született elvi megállapodás. A szóvivő időpontról nem tett említést.

Porosenko ukrán elnök hétfőn négyhatalmi tárgyalásokra hívta Oroszország, Németország és Franciaország vezetői politikusait Kazahsztán fővárosába, Asztanába a válság megoldásának elősegítésére. Az elnök nem zárta ki, hogy az Egyesült Államokat is bevonják a további tárgyalásokba.

A dpa német hírügynökség szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy az ukrán elnök állam-, illetve kormányfői vagy külügyminiszteri csúcsra tett-e javaslatot. Mindenesetre - mint a dpa jelentette - a miniszterek pénteken egyetértettek abban is, hogy folytatják a Porosenko által indítványozott magas szintű találkozó előkészítését.