rss      tw      fb
Keres

Erősödik az összefogás Németországban a Pegida mozgalom ellen


MTI 2015. január 2., péntek 14:36

Erősödik az összefogás Németországban a Pegida iszlámellenes mozgalom ellen.

Pénteki berlini értesülések szerint német politikai körökben pártok felett álló általános támogatás fogadta a kölni dóm prépostjának azt a bejelentését, hogy tiltakozásul az iszlámellenes Pegida mozgalom jövő hétfőre tervezett tüntetése miatt kikapcsolják a világhírű dóm világítását.

Több magas rangú politikus - köztük a nagykoalíciós pártok vezető tisztségviselői - pénteken üdvözölték a bejelentést. A Bundestag külügyi bizottságának elnöke, a kereszténydemokrata Norbert Röttgen nyilatkozatában hangsúlyozta: katolikusként és politikusként egyaránt örül annak, hogy egyháza egyértelműen elhatárolódik az iszlámelleneségtől.

Rolf Mützenich, a szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti frakciójának helyettes vezetője a bejelentést kommentálva figyelmet érdemlő és helyes jelzésről beszélt.

Norbert Feldhof, a kölni dóm prépostja közölte, hogy a január 5-re tervezett kétórás iszlámellenes tüntetés idejére kikapcsolják a dóm világítását. A prépost utalt arra, hogy ezzel egyben az ugyancsak világhírű drezdai Semper Operaház példáját követik. Az opera vezetősége ugyanis már korábban bejelentette, hogy a hétfői tüntetés elleni tiltakozás jeleként kikapcsolják a világítást.

Újévi üzenetében élesen bírálta a Németországban megjelent iszlámellenes mozgalmat, a Pegidát Angela Merkel is. A német kancellár a Pegida tüntetéseinek részvevőit felszólította, ne hagyják, hogy a megmozdulások szervezői eszközként használják fel őket. Noha a Pegida-tüntetéseken ugyanaz a „Mi vagyunk a nép” mottó tűnik fel, mint 25 évvel ezelőtt, a németországi rendszerváltás előtt, ezúttal a jelszó valójában bőrszín, illetve vallás alapján való kirekesztést jelent.

Az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, drezdai központú mozgalom legutóbbi, karácsony előtt tartott megmozdulásán több mint 15 ezren vettek részt.