rss      tw      fb
Keres

Izrael csalódottságának adott hangot, amiért Párizs támogatta a palesztinok ENSZ-határozati javaslatát


MTI 2015. január 2., péntek 13:14

Az izraeli kormány pénteken „mély csalódottságának” adott hangot, amiért Franciaország a hét elején támogatta a palesztin államiság megteremtéséről szóló határozattervezetet az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT).

Emánuel Nahsón izraeli külügyi szóvivő arról beszámolója szerint pénteken bekérették a külügyminisztériumba Franciaországi izraeli nagykövetét.

A találkozó során Aviv Sir-On, a tárca egyik magas rangú vezetője arra figyelmeztette a francia diplomatát, hogy „békére egyedül a felek közötti tárgyalások folytatása vezethet, nem pedig az egyoldalú nyilatkozatok és lépések”.

A történtekről szóló híreket Franciaország izraeli nagykövetsége is megerősítette.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden elutasította a palesztin állam létrehozásáról szóló határozattervezetet, amely előírta volna, hogy Izrael 2017 végéig vonuljon ki az általa 1967-ben megszállt palesztin területekről.

A Jordánia által benyújtott tervezetet a 15 államot tömörítő BT - az ENSZ biztonságpolitikai döntéshozó szerve - nyolc tagja támogatta. Az Egyesült Államok állandó tagként nemmel szavazott, és hasonlóan tett a nem állandó tag Ausztrália is. Öt állam tartózkodott, köztük az állandó tag Nagy-Britannia. A további állandó tagok - Kína, Oroszország és Franciaország - támogatták a tervezetet.