rss      tw      fb
Keres

Egy szélsőbaloldali szervezet vállalta magára az isztambuli merényletkísérletet


MTI 2015. január 2., péntek 12:38

A Népi Felszabadító Forradalmi Párt/Front nevű török szélsőbaloldali szervezet vállalta magára pénteken az Isztambulban egy nappal korábban elkövetett merényletkísérletet - közölte a helyi média.

A csoport az internetes oldalán megjelent közleményben tudatta, hogy az államfői hivatalnak is otthont adó Dolmabahce palota elleni támadást Firak Özcelik, a szervezet egyik „harcosa” követte el.

A merénylő két gránátot hajított palota előtt őrködő rendőrök felé, a gránátok azonban nem robbantak fel, az illető elsütött egy lőfegyvert is, de a rendfenntartók végül ártalmatlanná tették a támadót.

A hatóságok arról számoltak be, hogy az őrizetbe vett férfinál egy gépkarabélyt, egy pisztolyt és egy házilag készített robbanószerkezetet találtak. Sajtóhírek szerint Özcelik kihallgatása még mindig tart.

A Népi Felszabadító Forradalmi Párt/Front a támadással egy Berkin Elvin nevű fiú halálát akarta megbosszulni, aki a 2013 nyári tüntetési hullám alatt belehalt egy könnygázgránáttól elszenvedett sebesülésébe. „A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) gyilkosokból áll (...) a mészárlást Recep Tayyip Erdogan, az akkori miniszterelnök rendelte el” - írták a kommünikében.

A szélsőbaloldali szervezet legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a csoport egyik tagja 2013 februárjában működésbe hozott egy robbanószerkezetet az Egyesült Államok ankarai nagykövetségének bejáratánál. A terrortámadásban az elkövető mellett egy női biztonsági őr is életét vesztette.

A Dolmabahce palota 1856 és 1923 között az Oszmán Birodalom adminisztratív központja volt, az impérium utolsó hat szultánja és családjuk élt ott, majd 1924-ben Musztafa Kemal Atatürk, a Török Köztársaság első miniszterelnöke, majd elnöke költözött a díszes falak közé, elnöki rezidenciának választva a palotát.