rss      tw      fb
Keres

Korrupció gyanúja miatt leváltották a külügyminiszter-helyettest Kínában


MTI 2015. január 2., péntek 9:28

Leváltották posztjáról Csang Kun-seng kínai külügyminiszter-helyettest fegyelemsértés gyanúja, azazvélhetően korrupciós vádak miatt - közölték hivatalos források pénteken.

A pekingi külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy Csang ellen fegyelemsértés gyanúja miatt vizsgálatot indítottak. További részleteket azonban nem közöltek. A kínai „szakzsargonban” a „fegyelemsértés” a korrupció megfelelője.

A hivatalos média arról számolt be, hogy a külügyminiszter-helyettest Csin Kang külügyi szóvivő váltja a posztján.

Sajtóhírek szerint Csang Kun-seng a legmagasabb rangú kínai politikus, akit korrupció miatt váltottak le a tisztségéről.

Hszi Csin-ping kínai elnök már hivatalba lépésekor zászlajára tűzte a korrupció elleni harcot. A kampány meghirdetését megelőző hónapokban a média és az online közösségi oldalak leleplezései révén tucatjával buktak le helyi vezetők. Az állami vagy a pártapparátusban dolgozók, a hadseregben szolgálók vagyonosodásáról, fényűző életmódjáról, kiváltságairól, kontroll nélküli hatalmáról szóló jelentések, és ezen beszámolók elterjedése a világhálón arra figyelmeztették a kínai politikai csúcsvezetőket, hogy az amúgy is komoly jövedelemkülönbségekkel terhelt társadalomban ez a feszültség fokozódásához, végső soron pedig a párt összeomlásához vezethet.