rss      tw      fb
Keres

Megkezdte második terminusát Dilma Rousseff brazil elnök


MTI 2015. január 2., péntek 0:07

Letette hivatali esküjét az októberben újraválasztott Dilma Rousseff brazil elnök, aki csütörtöki beiktatásakor gazdasági növekedést ígért, és azt, hogy harcolni fog a korrupció ellen.

A 67 éves politikus több állam-, illetve kormányfő jelenlétében tette le az esküt. A ceremónián Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke is részt vett.

Dilma Rousseff beszédében azt mondta, külpolitikájának fókuszában a hazája és az Egyesült Államok közötti kapcsolat javítása áll majd.

Gazdasági és belpolitikai kérdésekről szólva ígéretet tett arra, hogy a brazil gazdaság - amely a hetedik legnagyobb a világon - újra növekedésnek indul. A Petrobras állami olajkonszern körüli hatalmas megvesztegetési botránnyal kapcsolatban hadat üzent a korrupciónak, és bejelentette, hogy még az év első felében korrupcióellenes törvényjavaslatot terjeszt be a parlament elé.

A Munkáspárt (PT) politikusa céljai között sorolta fel a kormányzati kiadások lefaragását - ezzel kapcsolatos elképzeléseiről részleteket nem közölt - és az infláció megzabolázását, és ígéretet tett arra, hogy a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy piacbarát intézkedéseket hozzon. Brazíliát az utóbbi években nagy számban hagyták el a külföldi befektetők Rousseff sokak által helytelennek ítélt gazdaságpolitikája miatt.

Az elnök már korábban bejelentette, hogy Joaquim Levy lesz a pénzügyminisztere. Az ortodox közgazdászként ismert szakember a Chicagói Egyetemen szerzett doktori címet, és tőle várják, hogy kidolgozza a költségvetési kiadások csökkentését és más megszorító intézkedéseket az egyensúly újbóli megteremtésére.

Az elnök Armando Monteiro vállalatvezetőt szemelte ki fejlesztési, ipari és külkereskedelmi miniszternek, Nelson Barbosa közgazdászt tervezési miniszternek. A jegybank élén maradt Alexande Tombini közgazdász, miniszteri rangban.

Dilma Rousseff második kabinetje 39 tagú, és kevesebb benne a nő, mint az elsőben. A miniszterek nem sokkal az államfő beiktatása után kapták meg kinevezésüket az elnöki palotában.